Deprem, çocuk ve yetişkinlerde güven duygusunu zedeleyip korku, endişe ve geleceğe yönelik ümitsizliği artırmaktadır. Renkli Evim Projesi ile depremin çocuklar ve ebeveynleri üzerindeki olumsuz / travmatik etkilerinin azaltılmasını, depremzede çocukların ve ebeveynlerinin psikolojik iyi oluşlarının artırılmasını ve hayata yeniden uyumlarının desteklenmesini amaçlıyoruz.

3 ay süreyle yürüttüğümüz projede, gönüllülerimiz 10 günlük süre ile dönüşümlü olarak görev aldılar. Eğitim, sosyal bilimler ve ruh sağlığı alanları öncelikli olmak üzere çeşitli bölümlerden son sınıf ve mezun, afet bölgesine gitmeden önce mülakatlardan geçen gönüllülere deprem bölgesinde ihtiyaç duyabilecekleri eğitimler verildi.

Faaliyetler için kurulan çadırlarda gönüllülerimiz çocuklarla serbest oyunlar oynayarak, şarkı söyleyerek ve çeşitli terapötik etkinliklerle çocukların depremin olumsuz şartlarından bir nebze olsun sıyrılması ve oyunun doğal iyileştirici gücü ile güçlenmeleri için çalıştılar.

Afet sonrası psikolojik destek programlarının kişilerin Travma Sonrası Stres Bozukluğu yaşama riskini düşürdüğü bilinmektedir. Çocuklar, ergenler ve yetişkinler için ayrı ayrı yürütülen programlarda kişilerin afet sonrası düşünce ve duygu paylaşımı yapabileceği ortamlar sağlanarak, depremden etkilenen kişilerin duygu düzenleme süreçlerinin yeniden yapılandırılması ve psikolojik iyilik hallerinin artırılması için çalışmalar yürütüldü.

Gönüllü Eğitimleri

Psikososyal destek çalışmalarında görev alacak gönüllülere aşağıdaki konu başlıklarında alanında uzman eğitmenler tarafından gönüllü eğitimi verildi. Eğitim aynı zamanda ücretsiz ve herkese açık olarak gerçekleştirilerek eğitimden faydalanmak isteyen herkese imkan tanınmıştır.

27 Şubat Pazartesi

  • 21.00: Psikolojik İlk Yardım – Kli. Psk. Nazire Ayşenur Yılmaz

28 Şubat Salı

  • 18.00: Toplumsal Afetle Baş Etme: Travma Sonrası Gidişat – Prof. Dr. Bruce D. Perry
  • 21.00: Özel Çocuklarda Travma Sonrası Belirtiler – Psikolog Cihan Çelik

1 Mart Çarşamba

  • 21.00: Duygu Düzenleme ve Bedenle Çalışmak – Dr. Fatih Usta

2 Mart Perşembe

  • 19.00: Çocuklarda Travma Sonrası Regülasyon – Kli. Psk. Nazire Ayşenur Yılmaz
  • 21.00: Travma Sonrası Ergenlerde Duygu Regülasyonu – Kli. Psk. Selçuk Tokaç

3 Mart Cuma:

  • 19.00: ACT Çerçevesi İle Travma – Uzm. Psk. Esra Oras
  • 21.00: Afetin Çocuklar Üzerindeki Etkisinin Psikiyatrik Değerlendirilmesi – Dr. Cahid Örengül

Süpervizyon

Projenin yürütüldüğü bölgede afet mağduru hassas bir grupla yürütülecek faaliyetlerde gönüllü çalışanların karşılaştıkları zorlukların değerlendirilmesi, gönüllülerin bölge şartlarından psikolojik olarak olumsuz etkilenmemesi için ihtiyaç halinde bir uzman psikoloğun gözetiminde süpervizyon toplantıları gerçekleştirilmiştir.

Çalışmalarımız bölgenin ihtiyacına göre güncellenmektedir.